Клинки майстрів Тоса здавна славляться дуже високою якістю і надійністю і представлення не потребують. Регіон, де виробляють ці ножі, знаходиться на одному з південних островів Японії (о. Сікоку) і широко відомий фестивалями ножових майстрів і виробників найрізноманітнішого різального інструменту. Інтерес професіоналів різних галузей, що використовують ножі, колекціонерів, а також просто любителів цієї тематики викликає як високу майстерність виробників та відмінну якість продукції, так і те, що через високу конкуренцію ковалів у даному регіоні можна придбати ексклюзивні зразки ножів із кращих сортів сталі ( таких, як, наприклад, Super Aogami) за відносно невисоку ціну. Причому Tosa продає, як вироби готові до використання, так і клинки окремо (виробники ножів у Японії, як правило, це роблять вкрай неохоче), а рукоятку можна зробити на власний розсуд, це буває дуже зручно. Представлені ножі виготовлені компанією Tadayoshi forging company під керівництвом майстра Tadayoshi Saku.
Клинок Deba Migaki Tosa двошаровий, має одностороннє заточення, заточений. Клинок Deba Migaki Tosa має характерне для японського ножа поступове звуження товщини леза від п'яти до вістря по товщині обуха від 7мм до 3,5мм. Довжина клинка Deba від компанії Tosa складає 170мм. Висота клинка – 50мм. Варіант одностороннього заточення зроблено під роботу правою рукою – тобто. під правшу. Вага клинка – 240 грам.
Ніж Deba, по суті кухонний тесак, через свою спеціалізацію малопридатний для використання на європейській кухні, але є практично візитною карткою японської ножової індустрії. Як не дивно, багато своїх колекцій японських ножів починають не з багатофункціональних Сантоку або Петті, які легко адаптуються під будь-які потреби європейської кухні, а саме з Деби, як найбільш яскравого представника японської екзотики.
Deba – це масивний ніж-тисак із товстим обухом. Цей вид ножів має величезну кількість модифікацій за розмірами та товщиною залежно від передбачуваного застосування. Звичайна довжина леза 165-220мм, хоча зустрічаються і менші і набагато більші клинки. Товщина обуху варіюється від 5 до 13 мм. Має одностороннє заточення. В основному, Deba призначена для грубої обробки риб'ячих туш, відділення голів і хвостів. Широке обухе зручне для того, щоб тиснути на клинок зверху. Класична Deba має специфічне заточення, що визначає функціональне призначення окремих ділянок клинка. Зона близько п'яти – відділення риб'ячих голів, де потрібна не так гострота, як стійкість до затуплення. Середня зона клинка, що використовується до основного, для відділення риб'ячого хребта від філе. Сектор ріжучої кромки біля вістря, як і район близько п'яти не повинен бути таким гострим, як середина, щоб було зручніше відокремлювати філе від хребта. У реаліях європейської кухні Deba, якщо не є декорацією, то використовується в основному як тесак, тому заточується по всій довжині РК однаково.
Кухонні ножі Deba від компанії Tosa виконані зі сталі, яка називається блакитний папір або Аогамі (AoKami), це сталь, що найбільш часто застосовується для цього типу ножів. Клинок – двошаровий, традиційний для одностороннього заточування. З увігнутого боку – твердіший шар, з опуклою – м'якший. Ножі Deba мають одностороннє заточення, що не зовсім звично для європейського користувача, але ніяк не благає всіх інших позитивних якостей ножа і до того ж досить швидко можна звикнути.
Країна походження Японія
Виробник Tosa
Тип Deba
Довжина леза 170 мм.
Висота леза 50 мм.
Товщина клинка 7 мм/3.5мм
Загальна довжина з хвоставиком 275мм
Тип клинка двошаровий
Сталь ріжучого шару Аогамі (Ao Kami)
Твердість ріжучого шару 61HRC
Особливості конструкції заточено
Вага 240 грам.
Леза
Відгуків про цей товар ще не було.
Немає запитань про цей товар.