Ваш кошик порожній :(
12325
Виробник:
Tosa
5287.71 грн
Країна походження
Японія
Виробник
Tadayoshi forging company
Всі характеристики
Акції та знижки
Відправлення посилок о 16.00

Ножі майстрів Тоса здавна славляться дуже високою якістю та надійністю і представлення не потребують. Регіон, де виробляють ці ножі, знаходиться на одному з південних островів Японії (о. Сікоку) і широко відомий фестивалями ножових майстрів і виробників найрізноманітнішого різального інструменту. Інтерес професіоналів різних галузей, що використовують ножі, колекціонерів, а також просто любителів цієї тематики викликає як високу майстерність виробників та відмінну якість продукції, так і те, що через високу конкуренцію ковалів у даному регіоні можна придбати ексклюзивні зразки ножів із кращих сортів сталі ( таких, як, наприклад, Super Aogami) за відносно невисоку ціну. Причому Tosa продає, як вироби готові до використання, так і клинки окремо (виробники ножів у Японії, як правило, це роблять вкрай неохоче), а рукоятку можна зробити на власний розсуд, це буває дуже зручно. Представлені ножі виготовлені компанією Tadayoshi forging company під керівництвом майстра Tadayoshi Saku.

Пропоновані ножі відносяться до Санток (Santoku-Bocho) - це один з найвідоміших і шанованих на кухні типів японських ножів. Саме слово «Сантоку» (Santoku) перекладається як «три хороші речі», точніше «три благодійники», буквально позначаючи три варіанти використання такого типу ножа – різати, рубати та кришити. Сантоку - це один з найпоширеніших типів японських кухонних ножів, що використовуються, фактично за своїм призначенням - аналог нашого шеф-ножа. Довжина клинка кухонного ножа Santoku може бути від 105 мм до 180 мм, найпоширеніші розміри – 150-165 мм за клином. Santoku – це кухонник із специфічною конфігурацією леза. Лінія ріжучої кромки у Санток практично пряма, з невеликим підйомом до вістря. Це дозволяє нарізати продукти з великим комфортом, а також спрощує процес заточування. Широка голомінь Сонтоку виключає контакт руки з поверхнею столу, а також дозволяє використовувати ніж як імпровізовану лопатку для накладання нарізаних продуктів. Санток дуже близький по строю клинка до Юсубам (Usuba) або Накірі (Nakiri), але на відміну від них все ж таки має вістря. Сантоку мають двостороннє заточування і дуже тонкий по товщині клинок (як правило, від 1,2 до 2,5 мм), що дозволяє йому буквально провалюватися в продукт, що розрізається. Цей ніж дуже добре адаптується до всіх основних завдань європейської кухні і якщо Ви хочете мати тільки один японський ніж, то найбільш функціональним вибором буде Santoku.

Santoku-Bocho від компанії Tosa Tadayoshi forging company – це винятково гарний та ергономічний японський кований ніж ручної роботи і він безумовно претендує на найширшу функціональність та зручність в експлуатації на кухні.

Клинок ножа Santoku-Bocho Tosa Tadayoshi тришаровий і що важливо для японського кухонника - з двостороннім заточенням. Центральний, надзвичайно тонкий і міцний шар, загартований до твердості 63-64 HRC, виконаний зі сталі Super Aogami, яка зарекомендувала себе як найкраща з японських клинкових вуглецевих сталей. Вона природно, іржавіюча – японці традиційно не використовують хромовмісні сталі, оскільки вуглецю дає набагато агресивніший різ і стійкіша до затуплення. Зовнішні шари виконані також із сталі, тільки м'якшою, що запобігає пошкодженню центрального сердечника. Тривала експлуатація ножа призведе до незначного потемнення області підведення навколо ріжучої кромки. Це не зашкодить ножу і не погіршить його характеристик, проте додасть приємного візуального контрасту із зовнішніми шарами, виявляючи лінії стику - нерівний малюнок якої нагадуватиме лінію якіба, як на японських катанах.

Тепер найважливіше про ножі Santoku-Bocho Tosa Tadayoshi - те, що серед фахівців називається строєм клинка. Строй клинка називають геометрію леза у всіх вимірах, яка за підсумком більшою мірою і визначає для будь-якого ножа - все, від ріжучої здатності до його вартості. Цей ніж має у строю клинка т.зв. подвійний клин. Тобто. полотно леза поступово витончується як від п'яти до вістря (дуже красиве і правильне звуження по обуху від 3 до 1,5мм), так і від обуха до ріжучої кромки, маючи в двох площинах, у будь-якому поперечному і поздовжньому перерізі, рівнобедрений трикутник. Це технологічно досить складно реалізована під час виготовлення конфігурація клинка, але вона винятково ефективна у роботі. Не дарма кажуть ріже не сталь – ріже геометрія. На лад клинка варто насамперед звертати увагу при виборі ножа, хоча б подивившись на його обух – клин на обусі відразу ж видає якісний та дорогий ніж.

Про рукоятку ножа. Рукоять японських ножів, що використовуються на внутрішньому ринку Японії, як правило, зроблена, ніби нарочито недбало. Своїм непоказним виглядом вона повинна відтіняти значимість клинка, оскільки на думку японців меч - це найголовніше в ножі. Рукоятка ножа Santoku-Bocho Tosa Tadayoshi виконана у традиційному стилі для сучасних японських ножів. D-подібна форма січення рукоятки, що ідеально лягає в руку, пластикове окування і монтаж на термокомпаунд. Як матеріал для рукоятки обрана темна деревина горіха, що властиво дорогим японським ножам. Рукоятка не оброблена захисним покриттям, тому за бажання це можна зробити перед початком експлуатації.

При догляді за ножем Santoku-Bocho Tosa Tadayoshi необхідно враховувати, що клинок, як обкладинна частина, так і твердий сердечник - схильні до корозії. Хоча більша частина голомені і захищена чорнінням (покриття Kurouchi) та спеціальним лаком, але все ж таки це не захищає від іржі повністю. Тому після кожного використання ножа Santoku-Bocho Fukamizu потрібно помити і насухо витерти. Зберігати його краще на відкритому магнітному підвісі. Якщо Ви не припускаєте використовувати ніж довгий час - бажано змастити іржаві частини клинка маслом. Японці для цього використовують комльову олію. Також потрібно враховувати, що центральний шар клинка дуже тонкий та твердий, а кут заточування має критично малу величину. Потрібно уникати ударних навантажень на ріжучу кромку, контакту ножа з чимось дуже твердим (кістками, замороженими продуктами тощо). Також через те, що центральний шар дуже тонкий, при тривалому знаходженні в агресивному середовищі, іржа може його повністю зруйнувати. Клинки виготовлені вручну, тому можуть мати невеликі відхилення від зазначених розмірів та ваги.

Додатково

Країна походження
Японія
Виробник
Tadayoshi forging company
Твердість
63 HRC
Вага
100 г.
Висота леза
43мм
Довжина Леза
155мм
Марка сталі
Super Aogami
Матеріал рукояті
деревина горіха
Тип
Santoku-Bocho
Товщина клинка
3-1,5мм
Reviews: 0

Відгуків про цей товар ще не було.

Питань: 0

Немає запитань про цей товар.

Схожі товари