Ваш кошик порожній :(
12961
Виробник:
Tosa
5439.07 грн
Акції та знижки
Відправлення посилок о 16.00

Пропонуємо Вам японський кований ніж Nakiri Kanto Tosa (Tokyo style) ручної роботи. Клинок ножа тришаровий і що важливо для японського кухонника - з двостороннім заточенням. Центральний, надзвичайно тонкий і міцний шар, загартований до твердості 61-62 HRC, виконаний із сталі Blue Paper Steel (або в японському варіанті Aogami), яка зарекомендувала себе як найкраща японська клинкова вуглецева сталь. Вона природно, іржавіюча – японці традиційно не використовують хромовмісні сталі, оскільки вуглецю дає набагато агресивніший різ і стійкіша до затуплення. Зовнішні шари (які служать для запобігання пошкодженню тонкого, твердого, але відносно тендітного центрального сердечника) виконані з м'якшої сталі, теж – іржавіючої, частково покритої чорнінням, що полегшує догляд за ножем. Тривала експлуатація ножа призведе до незначного потемніння області, яка не захищена антикорозійним покриттям. Це не зашкодить ножу і не погіршить його характеристик, проте додасть приємного візуального контрасту із зовнішніми шарами з низьковуглецевої сталі, виявляючи лінія стику - нерівний малюнок якої нагадуватиме лінію зонного гарту, як на японських катанах.
Ножі майстрів Тоса здавна славляться дуже високою якістю та надійністю і представлення не потребують. Регіон, де виробляють ці ножі, знаходиться на одному з південних островів Японії (о. Сікоку) і широко відомий фестивалями ножових майстрів і виробників найрізноманітнішого різального інструменту. Інтерес професіоналів різних галузей, що використовують ножі, колекціонерів, а також просто любителів цієї тематики викликає як високу майстерність виробників та відмінну якість продукції, так і те, що через високу конкуренцію ковалів у даному регіоні можна придбати ексклюзивні зразки ножів із кращих сортів сталі ( таких, як, наприклад, Super Aogami) за відносно невисоку ціну. Представлений ніж виготовлений компанією Tadayoshi forging company під керівництвом майстра Tadayoshi Saku.
Специфічні за своєю зовнішністю японські кухонні ножі Nakiri та Usuba підкреслюють екзотичний шарм кухонного інтер'єру і якщо Ви хочете, щоб на вашій кухні оселився цілий набір японських ножів, то тут не обійтися без оригінальних ножів Nakiri і Usuba. Як правило, ножі подібної конфігурації купують у другу чергу після основного – Santoku, Gyuto або Petty, хто що собі вибирає.
Власне, Nakiri та Usuba – це різні ножі і на японській кухні вони виконують не просто відмінні один від одного завдання, а й використовуються різними фахівцями. Більш важка і широка в обусі Usuba, з одностороннім заточуванням використовується, в основному, для оформлювальних завдань на професійній кухні, а Nakiri з дуже тонким лезом і дуже тривалими двосторонніми спусками під екстримально малим кутом (іноді до 5 градусів) використовується переважно в побуту для домашнього вживання. Єдине, що об'єднує ці два ножі – це клинок у вигляді прямокутника і те, що вони призначені для роботи по овочах. Прямокутне лезо цих ножів дозволяє використовувати його як імпровізовану лопатку для переміщення нарізаних овочів. Широка голомінь Nakiri Kanto Tosa дозволяє легко регулювати товщину продуктів, що нарізаються, безпечно впираючись у клинок кісточками пальців, нарізати продукти з великим комфортом і виключає контакт руки на рукоятки ножа з поверхнею столу.
Ножева культура Японії перестав бути однорідної по всій її території. Сильна розрізненість острівної держави породжує іноді відмінності у формах, здавалося б, одних і тих же мечів у розрізнених регіонах Японії. Так і ножі Nakiri бувають двох видів. Kansai (Кансай або "західний стиль") має пряму ріжучу кромку. Другий вигляд, з більш заокругленою ріжучою кромкою - Kanto (Канто), його ще часто називають Tokyo style. Походження назв прості та обумовлені регіонами використання цих ножів: Канто - це метрополія з центром у Токіо, а Кансай – така сама метрополія з центрами в Осаці та Кіото.
Тепер найважливіше про нож Nakiri Kanto Tosa виробництва Tadayoshi forging company - те, що серед фахівців називається строєм клинка. Будівництвом клинка називають геометрію леза у всіх вимірах, яка за підсумком більшою мірою і визначає для будь-якого ножа - все, від ріжучої здатності до його вартості. Цей ніж має у строю клинка т.зв. подвійний клин. Тобто. полотно леза поступово витончується як від п'яти до початку клинка, так і від обуха до ріжучої кромки, маючи в двох площинах, у будь-якому поперечному і поздовжньому перерізі, рівнобедрений трикутник. Це технологічно досить складно реалізована під час виготовлення конфігурація клинка, але вона винятково ефективна у роботі. Недарма кажуть ріже не сталь – ріже геометрія. На стрій клинка варто насамперед звертати увагу при виборі ножа, хоча б подивившись на його обух - клин на обусі відразу видає якісний та дорогий ніж.
Про рукоятку ножа. Рукоятка японських ножів, що використовуються на внутрішньому ринку Японії, як правило, зроблена, як би навмисне недбало. Своїм непоказним виглядом вона повинна відтіняти значимість клинка, оскільки на думку японців меч - це найголовніше в ножі. Рукоятка ножа Nakiri Kanto Tosa виконана у традиційному стилі для сучасних японських ножів. Овальна форма перерізу рукоятки, пластикова ковка та монтаж на термокомпаунд. Як матеріал для рукоятки обрана деревина горіха. На відміну від більшості традиційних японських ножів, рукоять ножа Black Nakiri Tosa оброблена полімерним просоченням, що робить її надзвичайно міцною і стійкою до зовнішніх впливів (механічних, хімічних і ультрафіолету), тобто. для її додаткова обробка не потрібна.
При експлуатації та догляді за ножем Nakiri Kanto Tosa необхідно враховувати, що клинок, як обкладна частина, так і твердий сердечник - схильні до корозії. Хоча більшість голомені і захищена чорнінням, але все ж таки це не захищає від іржі повністю. Тому після кожного використання ножа Nakiri Kanto Tosa потрібно помити і насухо витерти. Зберігати його краще на відкритому магнітному підвісі. Якщо Ви не припускаєте використовувати ніж довгий час – бажано змастити іржаві частини клинка маслом. Японці при цьому використовують комлеве масло. Також потрібно враховувати, що центральний шар клинка дуже тонкий та твердий, а кут заточування має критично малу величину. Потрібно уникати ударних навантажень на ріжучу кромку, контакт ножа з чимось дуже твердим (кістками, замороженими продуктами і т.п.). Також через те, що центральний шар дуже тонкий, при тривалому знаходженні в агресивному середовищі, іржа може його повністю зруйнувати.

Країна походження - Японія
Виробник - Tadayoshi forging company
Твердість – 61 HRC
Висота леза - 54мм
Довжина леза - 165мм
Марка сталі - Aogami
Матеріал рукояті - деревина горіха
Тип - Nakiri Kanto (Tokyo style)
Товщина клинка – 3,5-1,5мм
Вага – 150 г.

Reviews: 0

Відгуків про цей товар ще не було.

Питань: 0

Немає запитань про цей товар.

Схожі товари
12992
  Кайдекс 2мм SuperCam Camo 300х150мм