Ваш кошик порожній

Ніж Santoku-Bocho Fukamizu

Ніж Santoku-Bocho Fukamizu


  • Опис
  • Характеристики
  • Відгуки

Одні з найвідоміших і шанованих на кухні японських ножів - це Сантоку (Santoku-Bocho). Саме слово «Сантоку» (Santoku) перекладається як «три хороших речі», точніше «три благодійники», буквально позначаючи три варіанти використання такого типу ножа - різати, рубати і кришити. Сантоку - це один з найпоширеніших і використовуваних типів японських кухонних ножів, фактично за своїм призначенням - аналог нашого шеф-ножа. Довжина клинка кухонного ножа Santoku може бути від 105 мм до 180 мм, найпоширеніший розмір - 165 мм по клинку. Це кухоннік зі специфічною конфігурацією леза. Лінія ріжучої кромки у Сантоку практично пряма, з невеликим підйомом до вістря. Це дозволяє нарізати продукти з великим комфортом, а також значно спрощує процес заточки. Широка голомені Сонтоку виключає контакт руки з поверхнею столу, а також дозволяє використовувати ніж в якості імпровізованій лопатки для накладання нарізаних продуктів. Сантоку дуже близький по строю клинка до Юсубов (Usuba) або Накір (Nakiri), але на відміну від них все ж має вістря. Сантоку мають двосторонню заточку і дуже тонкий по товщині клинок (як правило, від 1,2 до 2,5 мм), що дозволяє йому буквально провалюватися в розрізаний продукт. Цей ніж дуже добре адаптується під всі основні завдання європейської кухні і якщо Ви хочете мати тільки один японський ніж, то найбільш функціональним вибором буде - Santoku.


Santoku-Bocho від компанії Fukamizu Hamono - це виключно красивий і ергономічний японський кований ніж ручної роботи і він безумовно претендує на найширшу функціональність і зручність в експлуатації на кухні.
Клинок ножа Santoku-Bocho Fukamizu тришаровий і що важливо для японського кухонніка - з двостороннім заточуванням. Центральний, надзвичайно тонкий і міцний шар, загартований до твердості 61-62 HRC, виконаний зі сталі Blue Paper Steel (або в японському варіанті Aogami), яка зарекомендувала себе, як одна з кращих японських клинкових вуглецевих сталей. Вона природно, що іржавіють - японці традиційно не використовують хромосодержащего стали, оскільки углеродка дає набагато більш агресивний рез і більш стійка до затуплення. Зовнішні шари виконані також зі сталі, тільки більш м'якою, що запобігає пошкодженню центрального сердечника. Тривала експлуатація ножа призведе незначного потемніння області підведення навколо ріжучої кромки. Це не зашкодить ножа і не погіршить його характеристик, однак додасть приємний візуальний контраст з зовнішніми шарами, проявляючи лінії стику - нерівний малюнок якої буде нагадувати лінію янангіби, як на японських катанах.
Компанія Fukamizu Hamono (префектура Kagoshima) - це один з найбільших виробників традиційних японських ножів і ріжучого інструменту півдня Японії (острів Кюсю). Підприємство зароджувалося в 1919 році, коли 20 найвідоміших ковалів острова об'єдналися під керівництвом Кодзі Фукамідзу для виховання молодих ковалів, обміну досвідом, знаннями і навичками, накопиченими за століття ножового виробництва. Сьогодні компанія Fukamizu Hamono - це сучасне виробництво, оснащене новітнім обладнанням, яке випускає, як прекрасні традиційні японські ножі чорної кування із застосуванням перевірених часом ремісничих технік, так і ріжучі інструменти з найсучасніших матеріалів. Кожен виріб компанії Fukamizu Hamono, як і всі істинно японське - це дивовижне переплетення інноваційних технологій з глибокої традиційної японської естетикою у вигляді красиво оброблених кухонних ножів ва-Бочо з вуглецевої сталі.


Тепер найважливіше про ніж Santoku-Bocho виробництва Fukamizu Hamono - то, що в середовищі фахівців називається ладом клинка. Ладом клинка називають геометрію леза у всіх вимірах, яка за підсумком в більшій мірі і визначає для будь-якого ножа - все, від ріжучої здатності до його вартості. Даний ніж має в ладі клинка т.зв. подвійний клин. Тобто полотно леза поступово тоншає як від п'яти до вістря, так і від обуха до ріжучої кромці, маючи в двох площинах, в будь-якому перетині поперечному і поздовжньому, трикутник. Це технологічно досить складно реалізується при виготовленні конфігурація клинка, але вона виключно ефективна в роботі. Не дарма кажуть ріже не став - ріже геометрія. На лад клинка варто перш за все звертати увагу при виборі ножа, хоча б подивившись на його обух - клин на обуху відразу ж видає якісний і дорогий ніж.


Про рукоятці ножа. Рукоять японських ножів, які використовуються на внутрішньому ринку Японії, як правило, зроблена, як би нарочито недбало. Своїм непоказним виглядом вона не повинна відтіняти значимість клинка, оскільки на думку японців клинок - це найголовніше в ножі. Рукоятка ножа Santoku-Bocho Fukamizu виконана в традиційному стилі для сучасних японських ножів. Овальна форма перетину рукоятки, пластикова оковка і монтаж на термокомпаунд. Як матеріал для рукоятки обрана деревина горіха. На відміну від більшості традиційних японських ножів, рукоять ножа Santoku-Bocho Fukamizu оброблена полімерним просоченням, що робить її надзвичайно міцною і стійкою до зовнішніх впливів (механічних, хімічних, і до ультрафіолету), тобто для її додаткова обробка не потрібна.

При експлуатації і догляді за ножем Santoku-Bocho Fukamizu необхідно враховувати, що клинок, як обкладочнимі частина, так і твердий сердечник - схильні до корозії. Хоча більша частина голомені і захищена чорнінням, але все ж це не захищає від іржі повністю. Тому після кожного використання ніж Santoku-Bocho Fukamizu потрібно помити і насухо витерти. Зберігати його краще на відкритому магнітному підвісі. Якщо Ви не припускаєте використовувати ніж довгий час - бажано змастити іржавіють частини клинка маслом. Японці для цього використовують окоренкову масло. Також потрібно враховувати, що центральний шар клинка дуже тонкий і твердий, а кут заточування має критично малу величину. Потрібно уникати ударних навантажень на ріжучу кромку, контакту ножа з чим-небудь дуже твердим (кістками, замороженими продуктами і т.п.). Також через те, що центральний шар дуже тонкий, при тривалому знаходженні в агресивному середовищі, іржа може повністю його зруйнувати.

Загальні характеристики ножа Santoku-Bocho Fukamizu:

Довжина леза - 165 мм;

Товщина леза (середнє значення) - 2 мм;

Загальна довжина ножа - 305 мм;

Вага - 145 грам.

Інформація про розмір призначена тільки для загального ознайомлення і може незначно відрізнятися в залежності від кожного леза, так як воно вироблено вручну.

Країна походженняЯпонія
ТипSantoku-bocho
Довжина леза165 мм
Висота леза45 мм
Товщина клинка2 мм
Загальна довжина305 мм
Тип клинкатришаровий
Сталь середнього шаруBlue Paper Steel (Aogami)
Твердість середнього шару61-62HRC
Матеріал рукоятіГоріх
Особливості конструкціїзаточений на камені 600 грит, зведення в нуль
Вага145 грам.


Про цей товар поки немає відгуків. Залиште перший!

додати відгук
І'мя*:
Відгук*:
Оцінка*:
4+1 = (Анті-спам тест*)
  відміна надіслати

Схожі товари:


Список бажань:
Список бажань порожній

Порівняння товарів:
Товари для порівняння не обрано


Підписка на новини:




догори
Рокс © 2007-2020. Всі права захищені