Клинки майстрів Тоса здавна славляться дуже високою якістю та надійністю і представлення не потребують. Регіон, де виробляють ці ножі, знаходиться на одному з південних островів Японії (о. Сікоку) і широко відомий фестивалями ножових майстрів і виробників найрізноманітнішого різального інструменту. Інтерес професіоналів різних галузей, що використовують ножі, колекціонерів, а також просто любителів цієї тематики викликає як високу майстерність виробників та відмінну якість продукції, так і те, що через високу конкуренцію ковалів у даному регіоні можна придбати ексклюзивні зразки ножів із кращих сортів сталі ( таких, як, наприклад, Super Aogami) за відносно невисоку ціну. Причому Tosa продає, як вироби готові до використання (ножі), так і мечі окремо (виробники ножів у Японії, як правило, це роблять вкрай неохоче), а рукоятку можна зробити на власний розсуд, це буває дуже зручно. Представлений меч виготовлений компанією Tadayoshi forging company під керівництвом майстра майстром Tadayoshi Saku.Ніж Migaki Gyuto Tosa 180мм відноситься до різновиду Gyuto. По суті Gyuto – це багатоцільовий ніж, аналог європейського шеф-ножа. Gyutoв перекладі означає - "коров'ячий меч", що визначає його пріоритетне призначення, як обробку великих шматків яловичини. Нерідко при виборі «головного» ножа на кухні домашні кухарі, якщо «розмір має значення», віддають перевагу традиційному шеф-ніжу. І це відмінний вибір, в якості основного ножа на кухні, оскільки їм можна виконувати більшість основних операцій при приготуванні їжі. Клинок Migaki Gyuto Tosa 180 має характерне для японського ножа поступове звуження товщини леза, як від обуха до ріжучої кромки, так і від п'яти до вістря (дуже красиве і правильне звуження по обуху від 2,5 до 1,5мм), утворюючи в ортогональних перерізах рівні рівнобедрені трикутники. Подібний лад клинка називається подвійним клином - дуже трудомісткий у реалізації, але гарантує ножу надзвичайно агресивний та легкий різ. Центральний, надзвичайно тонкий і міцний шар, загартований до твердості 61-63 HRC, виконаний зі сталі Aogami#1, яка зарекомендувала себе як одна з кращих японських клинкових вуглецевих сталей. Вона природно, іржавіюча – японці традиційно не використовують хромовмісні сталі, оскільки вуглецю дає набагато агресивніший різ і стійкіша до затуплення. Зовнішні шари виконані також із сталі, тільки м'якшою, що запобігає пошкодженню центрального сердечника. Тривала експлуатація ножа призведе до незначного потемніння області підведення навколо ріжучої кромки. Це не зашкодить ножу і не погіршить його характеристик, проте додасть приємного візуального контрасту із зовнішніми шарами, виявляючи лінії стику - нерівний малюнок якої нагадуватиме лінію якіба, як на японських катанах. Клинок Migaki Gyuto Tosa 180 має повністю шліфовану поверхню голомені, чорніння або покриття Kurouchi відсктує, це надає клинку дуже презентабельний вигляд, але вимагає догляду за клинком для того, щоб уникнути пошкодження від корозії. Клинок Migaki Gyuto Tosa 180 оброблений зверху тонким шаром лаку водостійкого, для виключення впливу корозії при складському зберіганні і транспортування. При експлуатації з основної частини клинка цей лак можна не прибирати, по спусках в районі ріжучої кромки він механічно піти в ході заточування. Готовий ніж Migaki Gyuto Tosa 180 після кожного використання потрібно промити водою та витерти насухо. Зберігати його краще на відкритому магнітному підвісі. Якщо Ви не припускаєте використовувати ніж довгий час – бажано змастити іржаві частини клинка маслом. Японці при цьому використовують комлеве масло. Також потрібно враховувати, що центральний шар клинка дуже тонкий та твердий, а кут заточування має критично малу величину. Потрібно уникати сильних ударних навантажень на ріжучу кромку, контакту ножа з чимось дуже твердим (кістками, замороженими продуктами і т.п.). Клинки виготовлені вручну, тому можуть мати невеликі відхилення від зазначених розмірів та ваги. Японія. Тип Migaki Gyuto Tosa 180. Майстер Tadayoshi Saku. Довжина леза 180 мм. Висота леза 43 мм. Товщина клинка 3,0-1,5 мм. Загальна довжина із хвостовиком 285 мм. Тип клинка тришаровий. Сталь середнього шару Aogami #1. Твердість середнього шару 61-63HRC. Довжина хвостовика 100мм. Особливості конструкції заточено, зведення в нуль. Вага 100 грам.
Леза
Відгуків про цей товар ще не було.
Немає запитань про цей товар.